hoofding
shout

Planorbarius corneus

Linnaeus, 1758
Voeding
voeding
Planorbarius corneus
De grote posthoornslak komt in het grootste gedeelte van Europa voor behalve dan in de gebergtes en de meest noordelijk en zuidelijk gelegen gebieden. Daarnaast komen ze ook voor in Klein-Aziƫ, in het noorden van de Kaukasus en in Siberiƫ tot aan het stroomgebied van de Lena.
De slak heeft een groot huisje. Een doormeter van 25 - 30 mm en een hoogte van 10 - 14 mm. De basiskleur is roodachtig bruin tot olijfkleurig. De bovenzijde is dikwijls een beetje blauwachtig of groenachtig grijs en de onderzijde wit. De binnenzijde van het huisje aan de lip is wit maar roodachtig bruin verder naar binnen.

De familie Planorbidae heeft over de hele wereld vertegenwoordigers. Sommigen kunnen overleven in tijdelijk plassen en kunnen het huisjes afsluiten door een operculum dat het huisje afsluit. Op deze manier kunnen ze enkele weken overleven totdat de plas opnieuw gevuld wordt.

In tegenstelling tot andere slakken hebben de leden van deze familie rood bloed om zuurstof op te slaan.
Planorbarius corneus