hoofding
shout

Jaaroverzicht 2021

2022-01-04

Jaaroverzicht 2021
2021 was een jaar van oude terraria renoveren. Ik heb afscheid genomen van enkele soorten die ik al vele jaren had en er zijn een aantal nieuwe soorten bijgekomen.


Aquariumslakken

De laatste Pomacea canaliculata, een oud en gigantisch dier, is gestorven en daarmee is deze soort uit te collectie. Uit de Pomacea-familie blijven nu nog vier Pomacea glauca. Deze hebben drie keer een felgroen eipakket afgezet. Aangezien deze soort niet mee mag verkocht worden, wordt hier niet mee gekweekt.

Andere Zuid-Amerikaanse appelslakken zijn Marisa cornuarietis en Asolene spixii. Daarnaast zijn er de verschillende Lanistes-soorten zoals Lanistes cf. ovum, Lanistes nyassanus en Lanistes libycus. De laatste was ik kwijtgeraakt door een planaria uitbraak in hun aquarium. Ondertussen heb ik hier terug een groepje van. Bij Pila virescens blijft de teller op 1 dier staan.

Nieuw zijn enkele Taia naticoides, deze nemen de plaats van de Tylomelania perfecta die allemaal weg zijn. Ze delen een aquarium met een stokoude Vittina semiconica.


Terrariumslakken
In januari werden 8 nieuwe terraria gebouwd. De soorten die hier werden ingeplaatst, hebben het heel goed gedaan. Tot dan had ik problemen om te kweken met Hadra webbi maar dat verloopt nu vrij vlot. Om ruimte vrij te maken voor deze nieuwe terraria werden de laatste Lissachatina immaculata immaculata, Lissachatina immaculata panthera en Lissachatina iredalei afgegeven.

De laatste Achatina bandeirana is gestorven. Zes jaar geleden kon ik enkele dieren verkrijgen en hoewel er regelmatig eieren werden gelegd was het enige kweekresultaat in 2016. Daarmee is de laatste Achatina-soort verdwenen uit de collectie. De groep Archachatina porphyrostoma heeft het daarentegen heel goed gedaan. Hier zijn heel wat jongen geboren.

De verschillende Caracolus-soorten hebben het goed gedaan. Caracolus excellens, Caracolus marginella marginella, Caracolus rostrata, Caracolus sagemon 'Gran Piedra' highland form, Caracolus sagemon sp type 4 Cuba striped en dark hebben zoals verwacht regelmatig jongen gehad. Voor het eerst werden er ook jongen geboren bij Caracolus sagemon 'Gran Piedra' lowland form. Het kleine groepje Caracolus marginella semiaperta werd verdeeld over twee nieuwe terraria. De voorbije jaren werden er evenveel jongen geboren als er oudere dieren stierven. Maar in 2021 was de balans duidelijk positiever want in beiden groepen werden er verschillende jongen geboren.
De verwante soort Pleurodonte isabella deed het ook weer goed na een jaar waar er amper jongen geboren waren.

In 2020 kon ik twee Acavus haemastoma haemastoma kopen. Helaas verloor ik in augustus 2021 één dier. In oktober zag ik dan ineens een jong in het terrarium en later nog een tweede. Ik ben nog steeds op zoek naar enkele dieren maar deze blijken momenteel moeilijk te verkrijgen.


Anderhalf jaar geleden kocht ik drie Satsuma eucosmia. Vorig jaar werden de eerste eieren gelegd. Ondertussen zijn ze blijven kweken. Enkele van de jongen zijn ondertussen halfwas maar de jongen groeien héél traag.

De twee Zachrysia guanensis zijn volwassen geworden en hebben voor wat jongen gezorgd. Helaas is de laatste Zachrysia provisoria gestorven. Deze soort wordt blijkbaar minder vaak gehouden en het blijkt niet eenvoudig om nieuwe dieren te vinden.

Laevicaulis sp. Nigeria en Phaedusa paviei hebben beiden een nieuw terrarium gekregen. Hoewel de eerste soort niet altijd eenvoudig te vinden is omdat ze zich vaak onder de grond of tussen bladeren ophouden. De uit Madeira afkomstige Leptaxis undata is een heel mooi dier, maar tot nu toe hebben ze nog geen jongen gehad. De dieren zelf zijn groot geworden, groter dan ik had verwacht.

Een nieuwe soort is Callistoplepa barriana. Deze soort wordt niet vaak gehouden en ondertussen zijn er al 2 keer enkele jongen geboren. Het blijft wat afwachten of alles goed gaat lopen met deze soort die niet goed tegen hoge temperaturen kan.

In januari kocht ik enkele Sarika Sp.. Uiteindelijk bleken dat twee verschilende soorten te zijn namelijk Cryptozona siamensis en Macrochlamys kelantanensis. Van de eerste soort was er één legsel en daaruit konden verschillende jongen grootgebracht worden. Deze zijn ondertussen zelf beduidend groter dan hun ouders maar hebben zich nog niet voortgeplant.
Macrochlamys kelantanensis daarentegen kweekt vrij vlot, net zoals de Macrochlamys sp. Sri Lanka die ik al langer heb.

Ook nieuw zijn Megalobulimus oblongus en Trochonanina mozambicensis. Bij deze laatste zijn de originele dieren van gestorven maar kruipen er wel een twintigtal minuscule jongen van een paar mm groot rond.


De slakkenkamer

Naast 8 nieuwe terraria werden er ook een aantal terraria gerenoveerd. Veel was gemaakt met betonplex en dit bleek niet altijd de juiste keuze op langere termijn. Doordat ik de terraria zelf had gemaakt, kon ik ze ook strippen en vernieuwen met glas. Daarnaast werden er nog een aantal terraria gemaakt voor kleinere soorten zoals Laevicaulis sp. Nigeria en Phaedusa paviei. Nog een deel van de slakkenkamer bestaat uit de betonplexbakken en deze moeten nog vervangen worden.