hoofding
shout

Jaaroverzicht 2020

2020-12-31

Jaaroverzicht 2020
2020 was een druk jaar in de slakkenkamer. Oude en kleine aquaria werden vervangen door grotere en op het eind van het jaar werd de oudste terrariumrij afgebroken. De vervanging zal in 2021 gebeuren.

Het verwerven van nieuwe slakken ging minder vlot dan andere jaren. Door covid-19 verliep het versturen minder vlot en was het wachten tot een geschikt moment om dieren zelf op te halen of andere mogelijkheden zoeken. Toch heb ik weer een aantal soorten die op mijn verlanglijstje stonden kunnen toevoegen.


Aquariumslakken

Door het vervangen van oude bakjes door nieuwe aquaria kon ik een aantal soorten aankopen die al langer op mijn lijstje stonden. Zo kon ik 3 Pila virescens aankopen. Eentje stierf na enkele dagen maar beide andere zijn ondertussen volwassen. De 5 Lanistes cf. ovum waren reeds volwassen bij aankoop en hebben ondertussen al heel wat jongen. Bij de 5 Lanistes libycus heb ik nog geen eieren of jongen gezien. Ook zijn er nog enkele Marisa cornuarietis bijgekomen om het enige exemplaar dat ik had te vergezellen. Deze waren nog klein maar hebben eind december nog eieren gelegd.

Bij de soorten die ik al had verliep alles probleemloos bij Asolene spixii en Anentome helena. Gelukkig lijkt de kweek van Tylomelania perfecta wat stilgevallen te zijn. Deze hadden het vorige jaar heel wat jongen gehad. Lanistes nyassanus heeft een minder vlot kweekjaar achter de rug. Veel eieren maar weinig jongen. Dat wordt een werkpunt voor volgend jaar.

De Thiara winteri die ik van een aquariumwinkel had gekregen, hebben zich niet voortgeplant en deze soort ben ik terug kwijtgeraakt. Ten slotte zijn er nog 2 Pomacea canaliculata die blijven doorgaan. Dit zijn de laatste dieren van een groep die ik jaren had.


De vijver

In de vijver is er weinig veranderd. Er zijn enkele Viviparus viviparus bijgekomen een soort die ik jaren geleden ook had. Hiervan zijn enkele jongen gezien. Vooral Planorbarius corneus en Lymnaea stagnalis doen het goed. Lymnaea auricularia is in kleinere aantallen aanwezig.


Terrariumslakken

De focus was de voorbije jaren reeds aan het verschuiven van de grotere lissachatina-soorten naar soorten uit de Caracolus familie. Uit die familie kon ik uiteindelijk 6 Caracolus sagemon 'Gran Piedra' lowland form bekomen. Deze zijn nog niet helemaal volwassen en kweekresultaten zullen nog even op zich laten wachten.

Caracolus excellens, die eerste soort die ik had van deze familie heeft het goed gedaan. Dit blijft mijn favoriete soort. ook bij de kleinere Caracolus rostrata en Caracolus sagemon sp type 4 Cuba striped verliep alles voorspoedig. Het vorige jaar had ik maar enkele jongen van Caracolus sagemon sp. type 4 Cuba dark maar na een verhuis naar een ander terrarium verloopt dat nu zeer vlot.

Caracolus sagemon 'Gran Piedra' highland form heb ik sinds 2018 en dit jaar heb ik daar een 2de groepje van kunnen samenstellen. Caracolus marginella semiaperta stelde een beetje teleur dit jaar al had ik wel de eerste jongen in een 2de groepje. Net zoals de voorgaande jaren lukt de kweek van Caracolus marginella marginella bijna niet. De reden kan ik niet achterhalen. Dit jaar zijn er uit 2 legsels 4 slakken groot geworden en heb ik geen dieren kwijtgespeeld. Dat is al een succes.

Van Pleurodonte isabella had ik vroeger een grote groep van maar heb ik ingekrompen. Ook hier zijn er weer wat dieren geboren die in de groep kunnen blijven. Bij Hadra webbi zijn de jongen van vorig jaar volwassen geworden maar is een oud dier gestorven.

Macrochlamys sp. Sri Lanka is een soort die niet zo lang leeft en waar de populatie heel erg op en af gaat. In september had ik nog maar 3 dieren maar ondertussen worden er weer volop geboren. Eenvoudiger is Phaedusa paviei waarvan de kweek vlot verloopt.

Bij de Archachatina soorten heb ik enkel nog Archachatina porphyrostoma. De 3 dieren zijn dit jaar volwassen geworden en leggen volop eieren waar de eerste jongen al uit geboren zijn.

Pech bij de achatina-soorten. Van Achatina weynsi had ik enkele jaren geleden volwassen dieren kunnen kopen. Ze hebben regelmatig eieren gelegd maar die zijn helaas nooit uitgekomen. Helaas zijn de dieren overleden. Ook de Achatina bandeirana die ik al jaren had en waar ik 1 keer mee heb kunnen kweken dunt de groep erg uit en heb ik maar 1 dier meer. Deze ga ik niet meer vervangen.

Bij de Lissachatina-soorten was ik vorig jaar al gestopt met enkele soorten. Op dit moment heb ik nog Lissachatina immaculata immaculata, Lissachatina immaculata panthera en Lissachatina iredalei.

Nieuwe soorten zijn de naaktslak Laevicaulis sp. Nigeria waarvan al enkele dieren geboren zijn, Acavus haemastoma haemastoma, Leptaxis undata en Zachrysia guanensis.


De slakkenkamer

De hele ruimte werd geschilderd en behangen zodat het er beter uitziet dan enkel witte muren.

Om de ruimte optimaal te benutten werden 4 kleine aquaria vervangen door 3 grote aquaria. Eén klein bakje werd behouden als quarantainebakje. Op die manier kwam er ruimte voor enkele nieuwe soorten.

De kweekkast, de ruimte waar jonge dieren worden gehouden, werd wat uitgebreid.

In december werd de oudste rij met terraria afgebroken. Deze zal in 2021 vervangen worden door 8 nieuwe terraria voor vooral kleinere Caracolus-soorten.