hoofding
Facebook YouTube Instagram Nederlands English
shout

Verzorging

Verzorgen van slakken is meer dan enkel eten geven. Ten eerste moet de huisvesting in orde zijn zodat de slakken zich goed voelen. Daarnaast is het belangrijk om het juiste voedsel te geven. En uiteraard moet de vochtigheid in de gaten gehouden worden, er moet kalk voorhanden zijn en grotere soorten moeten zich kunnen ingraven.

Achatina iredalei (links) en pleurodonte isabella (rechts)

Huisvesting

Mijn landslakken zijn grotendeels gehuisvest in terraria gemaakt van betonplex. Een aantal daarvan, waar mijn achatina-soorten in leven, zijn voorzien van een glazen bodem. Dit is om eenvoudig te kunnen zien of er eieren gelegd zijn. Ik laat namelijk niet alle eieren uitkomen en kan ze dan makkelijk wegnemen. Tot voor een jaar gebruikte ik vooral plastic doorschijnende curverboxen. Over de twee handvaten is gaas geplakt zodat de dieren langs daar niet kunnen ontsnappen. Dit heeft zijn voordelen, de boxen kan je gewoon verplaatsen waardoor ze ook makkelijker schoon te maken zijn. Bovendien kan je door de doorschijnende bodem makkelijk vaststellen of er eieren gelegd zijn. De bodemgrond bestaan uit potgrond (met cocosvezels) vermengd met reptibark (houtsnippers). De dikke van de bodemlaag hangt wat af van de slakkensoort. Grote dieren die zich graag ingraven hebben natuurlijk een dikkere laag nodig dan kleine soorten. Planten zijn vaak niet aangeraden maar bij een aantal kleinere soorten kan het wel. Het terrarium draait dan wel rond de slakken en als er toch aan de planten wordt geknaagd is dat pech. Enkele takken, een aantal grotere bladeren en sepia maken het geheel af. Een schaal met wat water is handig maar dient zo geplaatst te zijn dat ze niet snel omgegooid kan worden anders is het terrarium na enkele dagen al drassig en niet langer geschikt voor de slakken. Uiteraard moet je rekening houden met de vochtigheid dus het kan zijn dat de grond eerst wat vochtig moet gemaakt worden voor de slakken er in kunnen.

Voeding

Voeding is niet altijd een makkelijke kwestie. Sommige soorten eten echt alles, andere zijn de weer erg kieskeurig. De belangrijkste dingen voor mijn slakken zijn courgette, komkommer, sla en in mindere mate wortel, peer, bladeren van de paardebloem, ... Sommige soorten hebben ook enkele takken nodig waar ze aan knagen of wat dorre bladeren waar ook van gegeten wordt. Daarnaast krijgen ze soms ook een speciale 'pap' waar allerlei extra voedingssupplementen en kalk in zijn verwerkt. Het is vaak wat proberen wat het beste is voor de slakkensoort die je gekocht hebt. En bovendien lusten ze toch niet altijd hetzelfde als bij iemand anders. Sommige soorten eten bij mij enkel komkommer maar toch probeer ik af en toe een stukje wortel en wat visvoer. Zeker dat laatste wordt ook wel door de meeste gegeten.

Etende achatina reticulata